Een veel gestelde vraag, die ik dagelijks hoor.
Logisch, want eten speelt een grote rol in het leven. Het is, naast de bron van energie, het moment van de dag dat we samen aan tafel zitten, gesprekken voeren, de dag doornemen en vooral ongestoord te genieten van tijd met elkaar.
En iedereen wil natuurlijk ook met plezier eten. Niets ergers dan de moeite nemen om een vers gekookte maaltijd voor te bereiden en op tafel te zetten en dan zien dat anderen het met lange tanden eten. Of zelfs helemaal niet willen eten.
Voeding is onderhevig aan smaak. Iedereen heeft andere smaak. Hoe ga je daar mee om? Het is een kwestie van ontwikkeling en gewenning.
Je kunt natuurlijk beslissen om drama aan tafel te voorkomen door alleen maar eten te maken waarvan je zeker weet wat iedereen het lust. Vooral als je kinderen hebt. De kans is dan vrij groot dat je bijna elke dag dingen eet zoals pasta, patat, pannenkoeken etc. Wij noemen dat in ons huis "yellow food". Daar zit over het algemeen niet voldoende voedingswaarde in. Of je kiest ervoor om zelf te beslissen wat er gegeten wordt en je accepteert dat niet iedereen wil eten wat je gemaakt hebt. Onder het mom "morgen is er weer een dag".
Toen onze 5 kinderen klein waren, was wat we aten ook altijd het gesprek van de dag. Aangezien ik het een hele kluif vond om elke dag wat anders te bedenken dat iedereen lekker vond en waar voldoende voedingswaarde in zat, hadden we het volgende systeem opgezet. Een schema op de koelkast waarop iedereen een vaste dag had en mocht kiezen wat ze die dag wilde eten. Met als voorwaarde dat het een volwaardige maaltijd was, met genoeg verse groenten. Dus wilde je een keer hamburger met patat, dan moest het een zelfgemaakte burger zijn en dan schilden en sneden we de aardappelen voor zelfgemaakte patat (uit de oven) en aten daarbij een salade bijvoorbeeld. Wilde je pasta, dan moesten er ook voldoende groenten en salade bij gegeten worden. Uiteraard kozen wij als ouders ook allebei een dag waar we onze voorkeur uitspraken. Zo had iedereen de kans om te eten wat hij/zij lekker vond en bleven de discussies uit. Door een maaltijdplan op te stellen, leerden onze kinderen al heel jong nadenken over gezond eten dat ook nog eens lekker was.
Een bijkomstig voordeel was dat dit enorm hielp om een boodschappenlijst te maken, omdat we precies wisten wat we nodig hadden. Hierdoor spaarden we tijd en geld én voorkwamen we ook nog eens onnodige voedselverspilling. Voor die tijd liep ik een supermarkt in en kocht alle verse groenten en fruit die er mooi uitzagen. Dan bedacht ik later wat ik ermee zou kunnen maken. Met als gevolg dat er soms dingen niet gegeten werden en dan uit eindelijk weggegooid moesten worden. Wat natuurlijk niet acceptabel is.
Ik krijg de vraag "wat moet ik dan wel eten?" dagelijks gesteld door mijn cliënten. Niet zo zeer omdat ze niet weten wat ze willen eten, maar met name omdat ze willen leren wat voor hun lichaam de beste voeding is. Vooral als ze als doel hebben dat ze in gewicht willen afnemen en hun hormonen in balans willen krijgen. Minder eten is niet direct de beste aanpak. Ik leer ze juist dat ze meer moeten eten. Meer van de juiste dingen en meer variatie. Daarom bied ik ook een maaltijdplan aan, dat ik specifiek opstel voor die unieke persoon. Zo komt er meer structuur en houvast. Ook leren ze welke voeding grote invloed heeft op hun welzijn. Op deze manier merken mijn cliënten heel goed dat er binnen korte tijd ook echt positieve verandering tot stand komt met langdurig resultaat. Wie wil er nou niet genieten van lekker eten waarbij je ook nog lichaam en geest in balans houdt?
Nu zijn onze kinderen groot, maar ik hanteer nog steeds een gelijksoortig systeem. We bedenken gezamenlijk van te voren wat we die week willen eten en doen dan de boodschappen op basis van dat wat we nodig hebben. Gelukkig hebben onze kinderen hun smaak zeer breed ontwikkeld. Wij hebben hen van jongs af aan blootgesteld aan allerlei verschillende soorten eten, kruiden en specerijen vanuit de hele wereld en we hebben ze vaak mee uiteten genomen. Het is dan ook een groot plezier om met elkaar aan tafel te kunnen genieten van een heerlijke verse maaltijd.
En wat eet jij?
Kun je wel wat hulp en inspiratie gebruiken met betrekking tot de juiste voeding voor jouw lichaam? Ik sta je graag bij met professionele tips en een wetenschappelijk onderbouwde voedingsaanpak die makkelijk vol te houden is en vele smakelijke gerechten bevat.
Photo credits: Laurence Rocoplan
Comentários