top of page
Foto van schrijverFemke Wamelink

To meat or not to meat, that's the question

Staat het eten van vlees (en vis) bij jullie thuis ook ter discussie?

Maakt de jongere generatie jullie erop attend dat het in deze tijd bijna niet meer verantwoord is om nog gedode dieren te eten? Of is het juist compleet het tegenovergestelde? Hadden jullie je net voorgenomen om te minderen en flexitariër te worden, maar krijg je nu klachten van je kinderen dat ze het maar belachelijk vinden dat er thuis niet of nauwelijks meer vlees gegeten mag worden?


Ik geloof dat dit steeds vaker voorkomt.

Het is namelijk nog steeds een groeiende trend dat meer en meer mensen ervoor kiezen om minder, of helemaal geen, vlees te eten. Vaak omwille van het milieu, het dierenleed, of uit gezondheidsoverwegingen. En dat kan binnen gezinnen soms tot de nodige discussies leiden. Zo ook bij ons thuis.


Onze jongste zoon, die inmiddels ook al bijna 19 jaar oud is, koos er zo'n 6 jaar geleden voor om vegetariër te worden. Hij heeft sinds die dag geen vlees of vis meer gegeten. Ook neemt hij geen producten waar gelatine in zit. Dus liet hij als dertienjarige bewust specifieke snoepsoorten aan zijn neus voorbij gaan. Nu hebben onze kinderen nooit veel snoep gegeten, maar als tiener is het redelijk ongebruikelijk om niet met de groep mee te doen, omwille van het milieu en het dierenleed. Onze zoon leek er niet mee te zitten en hield voet bij stuk.


Voor mij, degene die overwegend verantwoordelijk is voor wat er thuis gegeten wordt, was het destijds een nieuwe uitdaging ervoor te zorgen dat er zonder vlees en vis toch een smakelijke, gezonde, maar ook gebalanceerde maaltijd op tafel kwam. Het is namelijk makkelijk om het stukje vlees of vis gewoon weg te laten, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat er niet elke dag pasta gegeten wordt?


Precies dat is een van de grootste valkuilen voor veel vegetariërs en veganisten. In de veronderstelling iets goeds te doen, weten ze vaak niet precies hoe ze de juiste balans in hun voeding kunnen krijgen. Met als gevolg dat ze soms te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen en na verloop van tijd gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen. Vaak gehoorde klachten zijn problemen met de darmen, eczeem, extreem droge huid, ondergewicht, gebrek aan proteïne, essentiële Omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen en nog veel meer.


Het kan dan ook geen toeval geweest zijn dat ik precies in die periode, vanwege mijn eigen gezondheidsproblemen, besloot om me in voeding te gaan verdiepen. Ik heb het roer om gegooid en ben beetje voor beetje anders naar voeding gaan kijken. Hoe meer ik leerde en het ging toepassen, hoe beter ik me ging voelen. Ik besloot uiteindelijk zelf ook geen vlees meer te eten. Niet omdat ik tegen het eten van vlees ben, maar wel omdat ik weet wat bepaald vlees met je gezondheid kan doen. Vooral bewerkt vlees kan het risico op darmkanker, diabetes type 2 en een beroerte verhogen.


Toch eet ik nog wel graag vis. Ik ben dus pescotariër.

Maar net als met vlees, geldt voor vis hetzelfde. Alles hangt af van de kwaliteit die je koopt?

Waar komt het precies vandaan? Wat heeft het dier zelf gegeten/te eten gekregen voordat het op ons bord belandde? Iets waar iedereen, naar mijn mening, over na zou moeten denken. Helemaal nu onze boodschappen steeds duurder worden, zou je je kunnen afvragen of je nog wel elke dag vlees zou moeten eten, vooral als de kwaliteit matig tot slecht is. Voor mij geldt in ieder geval dat ik liever helemaal geen vlees of vis eet, dan iets van slechte kwaliteit.


Iedereen moet voor zichzelf beslissen wat ze doen. Ik zal niemand ervan weerhouden om te eten wat ze willen. Gaat het echter om je gezondheid, welzijn en levensduur dan is het zeker verstandig er nog eens over na te denken en advies te vragen bij een voedingsdeskundige.


Belangrijk is dat je genoeg van de juiste voedingstoffen tot je neemt.

Maar hoe weet je nou of jouw lichaam in balans is? En hoe jouw Omega 6:3 verhouding is?

De meeste mensen hebben een te hoog Omega-6 gehalte in verhouding tot Omega-3.

Te veel aan Omega-6 haalt het lichaam uit balans en kan tot (verborgen) ontstekingen, pijn en ziektes leiden. Zelfs al neem je supplementen van een goede kwaliteit, dan betekent het nog niet dat ze ook daar in je cellen aankomen, waar ze hun werkt kunnen uitvoeren. Doe daarom een onafhankelijke test in een gerenomeerd laboratorium. Hoe en waar precies?

Dat leg ik je graag nader uit.


Voor een gratis consult, volg je deze link: https://www.femkelifeinbalance.com/contact





Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page