top of page
Foto van schrijverFemke Wamelink

Stap uit de bloedsuiker achtbaan


Ken je dat, zo'n enorme energiedip nadat je gezellig met vrienden wat bent gaan eten en drinken? Je voelt je naderhand zo moe, dat je geneigd bent om eerst nog maar een kop koffie te nemen, als oppepper. Misschien ook nog iets zoets erbij, want van een beetje suiker krijg je weer wat energie van. Toch?


Helaas is het tegendeel waar. Je bevindt je in zo'n geval in de typische bloedsuiker achtbaan. Die brengt jou naar de hoogste piek, waarna je snoeihard omlaag stort.

Het levert je een naar gevoel in je buik en hoofd op en het zal op den duur nare gevolgen voor je gezondheid kunnen opleveren.


Als kind ben ik opgegroeid in Nederland en destijds aten wij ook een typisch Nederlands ontbijt. Een beschuit met hagelslag. Dat was het, samen met een kopje thee. Zonder suiker, dat dan weer wel. Gelukkig maar, want als je nagaat dat vruchtenhagelslag al uit 94% suiker bestaat en een beschuit ook niet bepaald veel voedingswaarden heeft, dan gebeurt er heel wat met je bloedsuikerspiegel als je aan het begin van de dag, op nuchtere maag zo'n ontbijt nuttigt. Die maakt een enorme piek omhoog, met als gevolg, dat je ten eerste al snel weer instort en binnen de kortste keren weer trek in meer eten krijgt. Ten tweede zul je merken dat je je door zo'n energiedip slecht kunt concentreren en een vermoeid gevoel ervaart.


Zelf had ik dan nog de mazzel dat mijn lichaam onbewust al aangaf dat ik helemaal niet zo goed tegen zoetigheid kon. Ik werd accuut misselijk en dat was mijn natuurlijke bescherming. Soms zag ik mijn vrienden met zakken snoep op school komen en die zaten dat heerlijk tussen de lessen door weg te werken. Als jong meisje was ik daar wel eens jaloers op en dacht dat het misschien cool zou zijn om dat zelf ook eens te doen. Mijn ouders waren geen voorstanders van snoepen, dus hadden wij dat soort dingen nooit in huis. Dus besloot ik om mijn zakgeld te nemen en het te gebruiken om zelf een lading snoep te kopen. Stiekem, want ik wilde geen ruzie met mijn ouders krijgen. Vol trots kwam ik thuis met mijn eigen snoeppot vol zoets en begon er enthousiast van te eten. Dat hield ik maar heel even vol, want ik werd direct kotsmisselijk. Zo erg, dat ik die snoeppot daarna nooit meer aangeraakt hebt. Ik was "genezen".


Dat wil zeker niet zeggen dat ik nooit meer wat zoets nuttig. Ik drink ook best graag een glas wijn of een gin & tonic. Maar nu ik een stuk ouder ben, mijn lichaam goed ken en begrijp wat bepaalde voeding met je lichaam doet, is het heel makkelijk om dingen af te slaan. Helemaal als ik al van te voren weet dat ik me erna slecht zal voelen. Dat is het me niet waard.


In de praktijk merk ik dat veel van mijn cliënten ook dagelijks te maken hebben met weinig energie, veel dips, de behoefte aan zoetigheid en om binnen 2 uur na hun laatste maaltijd alweer wat te willen eten. Dit is voor mij een teken om door te vragen, aangezien het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel van vitaal belang is voor het goed functioneren van je hart, hersenen en je spijsvertering. Lukt het je lichaam niet om de bloedsuikerspiegels onder controle te houden, dan kan dit leiden tot een doorlaatbare darm (leaky gut), verstoringen in de hormoonspiegels en cognitieve problemen. Bovendien kan het de stofwisseling nadelig beïnvloeden, problemen met de bijnieren en schildklieren veroorzaken en ontgiftingsprocessen verstoren.


Hoe kom je dan uit die bloedsuiker achtbaan? Door simpele aanpassingen te maken aan je leefstijl, zul je al veel positieve resultaten kunnen behalen. Begin je dag 10 minuten eerder en ga op nuchtere maag bewegen (denk aan joggen/wandelen, HIIT-training, yoga), nuttig een hartig ontbijt (denk aan eieren, met avocado, groene bladgroenten zoals spinazie), begin de lunch/avondeten met groenten en een kleine salade met azijn. Azijn zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder sterk omhoog gaat. Daarnaast kan vasten, onder begeleiding, een zeer positieve uitwerking hebben. (Ga nooit zonder begeleiding vasten, vooral niet als je een eetstoornis hebt. Zoek hulp!)


Uiteraard is ieder lichaam uniek en zijn er veel meer factoren die mee spelen. Daarom bied ik mijn cliënten een holistische aanpak, waarbij we naar alle omstandigheden kijken, zodat iedereen een op maat gemaakt programma van mij ontvangt en er binnen de kortste keren meer balans zal ontstaan, waardoor je je veel fitter en energieker zult voelen. Ik zal je persoonlijk begeleiden. Wil je meer informatie, boek dan een gratis consult via onderstaande link:



4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page